Akreditif işlemlerinde birincil ödeme garantisi veren kurumlar akreditifi açan amir bankalardır.
Bazı durumlarda, özellikle amir bankaların politik riski yüksek ülkelerde yer aldığı durumlarda, akreditif lehtarları amir bankaların vermiş olduğu ödeme güvencesine yeterince güvenemez ve akreditifin kendi ülkelerindeki bir banka tarafından teyit edilmesini talep ederler.
Bazı durumlarda ise akreditiflerin üçüncü ülke bankalarınca teyit edildiği görülmektedir.
Peki, akreditif işlemlerinde teyit nedir? Teyidin önemi nedir? Teyitli akreditiflerin faydaları nelerdir?
İşte bu yazımızda akreditifte teyit kavramı üzerinde duracağız ve aşağıdaki sorunların cevabını arayacağız,
- Akreditifte teyit nedir ve önemi nedir?
- Hangi akreditiflere teyit eklenmesi uygulama açısından faydalı olmaktadır?
- Teyit bankası bir akreditife teyidini eklerken nelere dikkat etmektedir?
- Teyit komisyonu nasıl tespit edilmektedir?
Akreditifte Teyit Nedir ve Önemi Nedir? Akreditifli ödemelerde birincil ödeme sorumluluğu akreditifi açan amir banka üzerindedir. Amir bankanın riskli bir ülkede bulunduğu durumlarda ihracatçılar kendilerini güvende hissetmemektedirler ve amir bankanın ödeme yapmama riskine karşılık kendilerini güvence altına almak istemektedirler. Örneğin Nijerya’dan açılan bir akreditife Türkiye’deki satıcının akreditife teyit ekletmek istemesi amir bankadan kaynaklanan politik ve ekonomik risklere karşın kendisini güvene almak olacaktır.
Hangi ülkelerden açılan akreditiflere teyit eklenilmektedir : Daha ziyade az gelişmiş ve politik olarak stabil olmayan ülkelerden açılan akreditiflere teyit eklenmektedir. Örneğin Irak, Nijerya, Etiyopya, Kenya, Cezayir, Rusya gibi ülkelerden açılan akreditiflere ihracatçılar tarafından teyit istenilmektedir.
Teyit Komisyon Masrafları Kime Aittir : Uygulama teyit komisyon masraflarının satıcılara ait olduğu görülmektedir.
Bankalar Hangi Kriterlere Bakarak Teyit Ekleyip Eklememe Kararını Almaktadırlar: Bankalar akreditiflere teyit eklemeden önce ülke riski, amir banka riski, müşteri riski gibi kriterlere bakarak teyit verip vermeme kararını almaktadırlar. Teyit vermeden önce akreditif metni bankalarca da incelenmekte ve gerekli düzeltmelerin amir bankaca yapılmasına müteakip teyit ekleme işlemi sonuçlandırılmaktadır.
Teyit komisyonu nasıl tespit edilmektedir : Teyit komisyonları, bankalarca serbest piyasa koşullarına göre tespit edilmektedir.
Örnek Uygulama: Kenya Akreditif Danışmanlığı referansımız teyitli akreditif çalışması için çok güzel bir örnek niteliğindedir.
Kenya'dan açılan akreditif Almanya'daki Commerzbank tarafından teyit edilmiştir. Evrak ibrazı Commerzbank'a yapılmış olup, ödeme yine teyit bankasından alınmıştır. 83.164 USD tutarlı akreditif için ödenen teyit komisyonu ve diğer masraflar yaklaşık 900 EUR civarındadır.
Akreditif Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri Şti olarak teyitli veya teyitsiz akreditif işlemlerinde her zaman yanınızdayız.